Odin ja Celeres parhaat Suomi-osakerahastot

Norjalainen Odin Finland oli paras Suomeen sijoittava osakerahasto marraskuun lopussa puolen vuoden perspektiivillä. Rahaston arvo kohosi kuudessa kuukaudessa 15,8 prosentilla.

Facebook Twitter LinkedIn
- Olemme jatkaneet samalla linjalla kuin aina ennenkin. Harjoitamme osakepoimintaa, emmekä seuraa indeksiä. Noudatamme myös arvostrategiaa eli etsimme hyvää tulosta tekeviä ja osinkoja jakavia yhtiöitä, sanoo salkunhoitaja Truls Haugen.

Suurimmat sijoitukset Haugenin hoitamassa salkussa olivat marraskuun lopussa Ramirent, YIT, Outokumpu, Atria ja Sampo, Rautaruukki, UPM-Kymmene, Huhtamäki, Metso ja Wärtsilä.

- Meillä on hyvin myönteinen näkemys osakkeiden kehittymisestä myös ensi vuonna. Uskon esimerkiksi, että Outokummun tuotteiden hinnat alkavat piristyä, kun asiakkaat alkavat purkaa varastojaan. Huhtamäki taas on kiinnostava k

äynnissä olevien uudelleenjärjestelyjensä vuoksia, Haugen arvioi.

Aivan Odinin niskaan hengittää kotimainen Celeres HR Suomi, joka sijoittaa erityisesti henkilöstöpolitiikkaan panostavien yhtiöiden osakkeisiin.

Celeres arvioi nettisivuillaan, että ne yhtiöt, jotka suhtautuvat vastuullisesti ja pitkäjänteisesti henkilöstön sitouttamiseen, menestyvät sijoitusmarkkinoilla keskimääräistä paremmin. Näin näyttää käyneen. Puolen vuoden perspektiivillä rahaston arvo on kivunnut 15,3 prosenttia. Marraskuun lopun suurimmat sijoitukset olivat Nokia, OKO, Fortum, Sampo, Nordea, TeliaSonera, Outokumpu, Neste Oil, Huhtamäki ja Kemira.

Celeresille tärkein kriteeri hyvästä henkilöstöpolitiikasta on henkilöstörahaston olemassaolo.

12 kuukauden tarkastelussa Celeres HR Suomi on tuottanut saman verran kuin Odin Finland, 34,5 prosenttia.

Kolmantena vuoden tuotoissa on suomalainen Fondita Equity Spice 31,5 prosentilla. Kaikille kolmelle kärkirahastolle on yhteistä se, että niiden sijoituspolitiikka ei ole indeksipainotteinen, vaan perustuu osakepoimintaan.

- Indeksiajattelu on hyvin kaukana meidän rahastostamme. Esimerkiksi metsäteollisuutta ei ollenkaan, vaikka se on hyvin painavana indeksissä, sanoo salkunhoitaja Anders Svartbäck Fondita Rahastoyhtiöstä.

Fondinta Equity Spicen salkun suurin sijoitus on YIT lähes yhdeksällä prosentilla. Nokiaa on noin kahdeksan prosenttia, ja salkusta löytyy paljon myös Ramirentiä, Sampoa, Cargoteciä, Huhtamäkeä, SanomaWSOY:tä ja Wärtsilää.

- YIT ja Ramirent ovat olleet meille tärkeitä, enkä näe mitään syytä luopua niistä. Pienemmistä yhtöistä Vaconilla ja Exelillä on suhteellisen suuri paino salkussamme. Kannattavaa kasvua molemmissa ja kiinnostavat näkymät tästä eteenpäin, Svartbäck sanoo.

- Ensi vuosi näyttää hyvältä siinä mielessä, että yhtiöillä on hyvät tilauskannat ja muutenkin talous näyttää menevän ihan hyvin. Kiinan ja Intian vaikutus on aika merkittävä esimerkiksi konepajateollisuudelle. Korko pysyy aikalailla matalalla tasolla, joten osakkeet ovat kilpailukykyisiä.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

 

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings