Käyttäjien rekisteröitymisessä esiintyy tällä hetkellä tilapäisiä ongelmia. Arvostamme kärsivällisyyttänne sillä välin kun tutkimme asiaa.

Jukos ei säikäyttänyt salkunhoitajia

Venäjä tuottaa. Rahastosijoitusyhtiö Griffinin johtaja Yuli Steinin mukaan Venäjällä on oltava varovainen aloilla, joilla Kremlin kontrolli on lisääntynyt.

Facebook Twitter LinkedIn
Venäjälle sijoittavalla Yuli Steinilla on ollut hyvä vuosi, Jukosista huolimatta. Lontoolaisen rahastosijoitusyhtiö Griffinin johtaja ei hätkähdäkään torstaina Helsingissä, kun uutiset kertovat Jukosin johdon joukkopaosta maan rajojen ulkopuolelle.

- Odotan Venäjällä kovaa talouskasvua. Se tulee etenkin pienimmistä yrityksistä, Lontoossa vaikuttava venäläissyntyinen Stein puhuu hitaasti ja rauhallisesti.

Kunhan vuodenvaihteen juhlakausi on ohi, Moskovasta on luvassa rahastonhoitajalle taas hyviä uutisia. Ensi vuoden aikana pörssiin on nimittäin listautumassa Steinin mukaan joukko kiinnostavia kasvuyrityksiä. Niitä löytyy

terästeollisuudesta, pankeista, vähittäiskaupasta, elintarvikealalta ja it-palveluista.

- Suurin listautumista suunnitteleva yritys on monialainen Sistema, Stein mainitsee.

Uutiset Jukosin myllerryksistä eivät vie Harvardin bisneskoulun kasvatin Steinin yöunia siksikään, että omissa Venäjä-painotteisissa Itä-Euroopan rahastoissa ei ole yhtään Jukosin osaketta. Hän möi viimeisetkin vuosi sitten, ja rahaston 12 viimeisen kuukauden tuottoprosentti hipoo 40:tä. Syynä Jukosin osakkeiden myymiseen ei ollut ainoastaan öljyjättiin kohdistunut poliittinen painostus, vaan myös osakkeiden korkealle kohonnut hinta.

Jukosin osakkeet vaihtuivat esimerkiksi Gazpromiin. Stein odottaa, että kaasujättiin liitetään valtion omistama öljy-yhtiö Rosneft niin ikään ensi vuonna.

- Gazpromista muodostuu silloin sadan miljoonan dollarin yhtiö, Stein laskee.

Jukosin tapaan Gazprom operoi Venäjän valtiolle strategisesti tärkeällä energiasektorilla. Alan yritysten johdon on Steinin mukaan osattava ottaa se huomioon ja hoidettava nöyrästi suhteet valtion korkeimpaan johtoon.

- Jukosin johto yliarvioi valtansa, mutta esimerkiksi Lukoil on ollut lojaali Kremlille, kahdeksan vuotta Itä-Euroopan markkinoille keskittynyt Stein puhuu.

FIM uskaltautui takaisin Jukosiin

Venäjä-rahastojen kärkikaartiin kuuluvan FIM Russian salkunhoitaja Antti Pohjola on sen sijaan ostanut viime viikkoina Jukosia hieman takaisin salkkuunsa. Nyt Jukosin osuus FIM Russian salkusta on runsas prosentti.

- Myimme kaikki Jukosit pois keväällä, mutta nyt olemme ostaneet sitä hieman lisää. Jos joulukuun puolivälissä pidettävässä huutokaupassa Jukosin tärkein yksikkö Juganskneftegaz myydään alimmalla mahdollisella hinnalla, osake saattaa mennä nollaan. Jos taas Juganskneftegazista saadaan korkeampi hinta, osake saattaa kaksin-kolminkertaistua Pohjola spekuloi.

Pohjola on siivonnut FIM Russian salkusta viime aikoina pois sähkö- ja metalliyhtiöitä. Salkusta on myyty kokonaan pois Unified Energyn osakkeet sekä osa teräsyhtiö Mechelin osakkeista. Tilalle Pohjola on ostanut muun muassa rengasvalmistaja Amtelin ja vähittäiskauppa Sedmoi Kontinentin osakkeita.

Odotukset Venäjän suhteen ovat FIM Russiassa edelleen korkealla.

- Tämä on nyt vähän tällaista odottelua. Markkinat eivät lähde ralliin ennenkuin Jukosin tilanne selviää, Pohjola sanoo.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

 

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings