Ragnhild Wiborg on norjalaisen Odinin kiistaton tähti

Odinin sijoitusjohtaja Ragnhild Wiborg, 42, on kova nimi rahastobisneksessä.

Facebook Twitter LinkedIn
Helmikuun lopussa Talouselämä valitsi hänet salkunhoitajien ykköseksi. Lehden käyttämän Eufex-vertailun mukaan Wiborg päihitti taidoissa lähes kaikkien Suomessa myytävien rahastojen salkunhoitajat. Ruotsalainen Äffärsvärlden puolestaan valitsi Wiborgin vuoden 2003 parhaaksi Tukholman pörssiin sijoittajaksi.

Wiborg vastaa Odinilla koko sijoitustoiminnasta. Salkunhoitovastuu hänellä on yhtiön suurimmasta rahastosta Odin Nordenista, joka sijoittaa Pohjoismaihin. Osittainen salkunhoitovastuu hänellä on kuljetusyhtiöihin ja öljyteollisuuteen sijoittavista Odin Maritimista ja Odin Offshoresta sekä Norjaan sijoittavasta Odin Norgesta.

*- Ura -*

Ruotsalainen Wiborg on valmistunut Tukholman kauppakorkeakoulusta. Valmistuttuaan hän opiskeli vielä vuoden Sao Paolossa

Brasiliassa Wallenberg-säätiön stipendin turvin.

Mutta miksi juuri Brasilia?

- Vakio kysymys, Wiborg hymähtää.

Brasiliaan veti kiinnostus Latinalaista Amerikkaa kohtaan, ja halu tutustua syvällisemmin maanosan kulttuuriin. Portugalia Wiborg osasi jo maahan muuttaessaan.

Työura alkoi Lontoossa Scandinavian Bankin palveluksessa.

- Olin Lontoossa kuusi vuotta ja tein kaikkea, mitä pankissa voi tehdä, Wiborg kertoo.

Norjaan hän muutti 1990-luvun alussa, ja työskenteli osakemeklarina ja analyytikkona eri investointipankeissa, kunnes vuonna 1997 päätyi Odinille.

- Olin aina halunnut ostopuolelle, mutta vasta Odinilla oli sijoitusfilosofia, joka vastasi omaani.

*- Strategia -*

Kaikkien Odinin rahastojen menestys perustuu kurinalaiseen sijoitusfilosofian noudattamiseen. Yleensä norjalaistaloa on luonnehdittu arvostrategian taituriksi.

- Emme ole arvosijoittajia sinänsä. Arvo-osakkeiden suuri määrä rahastojemme salkuissa on pikemminkin seurausta sijoitusfilosofiastamme kuin itsetarkoitus, Wiborg kuitenkin sanoo.

Odinin filosofia on yksinkertainen: Osakkeita ostetaan halvalla ja myydään kalliilla. Indeksiin ei tuijoteta, ja hyväksi katsottua yhtiötä voidaan omistaa suurikin osuus. Odinin rahastot ovatkin monissa pienissä pohjoismaisissa yhtiöissä nousseet suurimpien omistajien joukkoon.

Aktiivinen omistajapolitiikka on Odinin sijoitusfilosofian tärkeä osa.

- Olemme omistajina hyvin aktiivisia. Meille tärkeitä asioita ovat hallituksen kokoonpano, osingot, johdon vastuut ja tehokas pääomarakenne, Wiborg luettelee.

Odin ajaa voimakkaasti myös äänivaltaisten osakesarjojen poistamista.

- Yksi osake, yksi ääni, Wiborg linjaa.

Hän kaipaisi suomalaisilta institutionaalisilta omistajilta aktiivisempaa otetta.

- Suomessa on paljon johtokeskeisiä yhtiöitä. Tämä ei välttämättä ole omistajien etu. Esimerkiksi toimitusjohtajien ei pitäisi istua yhtiön hallituksessa.

*- Ostaa nyt -*

Odin Nordenin salkussa norjalaisten yhtiöiden osuus on suurin.

- Tällä hetkellä eniten arvoa löytyy Norjan markkinoilta, Wiborg perustelee.

Suomalaisten yhtiöiden osuus on toiseksi suurin, sitten tulevat ruotsalaiset ja tanskalaiset yhtiöt.

Norjassa kiikarissa ovat öljy-yhtiöt, ja varsinkin öljybisnekselle raaka-aineita ja palveluita tuottavat offshore-yhtiöt.

- Erityisesti palvelupuoli kiinnostaa, ja Norjasta näitä yhtiöitä löytyy.

Wiborgin mukaan myös kuljetusyhtiöt ovat erittäin jännittävä mahdollisuus.

- Usein unohdetaan, että globalisaatio tarkoittaa kasvavaa kuljetustarvetta. Kuljetustoimialaa on aliarvioitu pitkään, salkunhoitaja suorastaan innostuu.

Odin Norgen uusimpiin hankintoihin kuuluu Yara International, joka on norjalainen lannoitevalmistaja. Yara irtautui Norsk Hydrosta ja listautui maaliskuun 25. päivänä.

- Yara on alansa suurin koko maailmassa. Lannoiteala on hyvin pirstaloitunut, ja meneillään onkin kova yhdentymiskehitys. Yara on tässä kehityksessä hyvin aktiivinen osapuoli, Wiborg listaa syitä siihen, miksi yhtiö kiinnostaa.

*- Myy nyt -*

Odin ei lähtökohtaisesti hyljeksi kasvuyhtiöitä, mutta yleensä osakkeiden hinnoittelu pitää varsinkin it-yhtiöt rahastojen salkkujen ulkopuolella.

- Kalliit it-osakkeet eivät kiinnosta. Viime vuonna oli kiinnostaviakin, mutta nyt ne ovat jo ylihinnoiteltuja, Wiborg toteaa.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings