Tervetuloa uusille morningstar.fi-sivuille! Tutustu tarkemmin muutoksiin ja sivuston uusiin työkaluihin, jotka auttavat sijoittamaan paremmin.

Nordea pisti tulpan jättirahastoonsa

Stable Return ei ota enää vastaan rahaa uusillta sijoittajilta. Morningstar pitää päätöstä myönteisenä.

Olemme kirjoittaneet Morningstar.fi:ssä viimeisten muutamien vuosien aikana taajaan kapasiteetista eli siitä, kuinka suuriksi rahastot voivat kasvaa menettämättä kykyään synnyttää ylituottoa.

Kun aloitin Morningstarilla 2010, kommentit näihin kirjoituksiin olivat rahastoalan sisältä lähinnä yliolkaisia. Rahastojen sulkeminen uusilta merkinnöiltä oli käytännössä tuntematonta Suomessa, eikä siitä juuri esimerkkejä ollut muistakaan pohjoismaista.

Nyt aiheeseen on herätty jossain määrin Suomessa. Aihe koskettaa Suomea myös siksi, että Suomen suurimman rahastoyhtiön Nordean useat rahastot ovat kasvaneet kansainvälisesti niin suuriksi, että niiden ympärillä käydään keskustelua kapasiteetista.

Torstaina Nordea kertoi pysäyttäneensä merkinnät Luxemburgiin rekisteröityyn Nordea-1 Stable Return -rahastoon, kun se oli yltänyt 18,6 miljardin euron kokoon. Uusia sijoittajia ei enää oteta, ja vanhat saavat sijoittaa maksimissaan miljoona euroa päivää kohden lokakuun alusta.

Morningstarin analyytikkorating rahastolle on Bronze. Raporttimme olennainen kritiikki koski nimenomaan sitä, että sijoittajille ei ollut annettu kovinkaan tarkkaa tietoa kapasiteettirajasta, jossa rahastoon pannaan tulppa. Rahastoa seuraava Morningstarin Thomas Lancereau kommentoi Ignites Europe -julkaisulle, että päätös on myönteinen merkki Nordean halusta suojella rahaston nykyisiä omistajia. Loputon kasvu voisi johtaa rahaston sijoitustyylin muuttumiseen, eikä se olisi tarkoituksenmukaista.

Suomessa Taaleri on sulkenut Mikro Markka -rahastonsa uusilta merkinnöiltä. Nordea Nordic Small Cap on myös ollut suljettuna uusilta sijoittajilta, jotka ovat liikkeellä alle kymmenen miljoonan euron panoksella.

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko