Morningstar ratingin laskentakaava muuttuu

Merkintä- ja lunastuspalkkiot poistuvat "tähtien" perusteena olevan Morningstar ratingin kaavasta.

Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar rating on rahastojen arviointijärjestelmä, jonka perusteella lasketaan Morningstarin "tähdet", yhdestä viiteen.

Tällä hetkellä rahaston tuotto lasketaan ratinigiä varten vähentämällä siitä myös merkintä- ja lunastuspalkkiot. Morningstar muuttaa lokakuun lopusssa hieman ratingin laskentakaavaa, kun merkintä- ja lunastuspalkkiot poistuvat yhtälöstä.

Muutoksen taustalla on globaali muutos, jossa sijoitusneuvonnasta maksetaan yhä useammin muussa muodossa kuin osana merkintä- ja lunastuspalkkioita. Useat yhtiöt ovat Pohjoismaissakin jo luopuneet merkintä- ja lunastuspalkkioista.

Muutos hyödyttää niitä rahastoyhtiöitä, joiden rahastoissa on ollut korkeimmat nimelliset merkintä- ja lunastuspalkkiot. Esimerkiksi Luxemburgissa kotipaikkaansa pitävissä rahastoissa on jopa viiden prosentin merkintäpalkkiot. Näitä täysimääräisiä palkkioita eivät kuitenkaan monet sijoittajat ole maksaneet - osa sijoittajista eivät mitään.

Morningstarin tähdet sen sijaan saattavat pudota rahastoilla, joilla ei ole merkintä- ja lunastuspalkkioita tai ne ovat erityisen alhaiset. Tämä johtuu siitä, että Morningstar rating on suhteellinen mittari; rahastoja verrataan toisiin samassa luokassa.

ETC ja ETN - ratingit pois
Samassa yhteydessä Morningstar lopettaa etc- ja etn- rahastojen reittaamisen. Etc-rahastot (exchange traded commodities) ovat hyödykerahastoja, ETN:t (e.t. notes) sertifikaatteja. Niiden rakenne poikkeaa tavanomaisista ja etf-rahastoista niin merkittävästi, että emme pidä näitä kahta joukkoa vertailukelpoisena.

Salkkudataan pieniä muutoksia
Morningstarin määritelmä käteisille varoille muuttuu. Kun tähän mennessä kaikki alle vuoden pituiset korkopaperit on laskettu käteiseksi, lyhenee käteinen niin sijoituksiin, joiden juoksuaika on korkeintaan 91 päivää. Muutos voi näkyä hieman rahastojen salkkusivuilla morningstar.fi:ssä.

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings