Käyttäjien rekisteröitymisessä esiintyy tällä hetkellä tilapäisiä ongelmia. Arvostamme kärsivällisyyttänne sillä välin kun tutkimme asiaa.

Suomessa vahva edustus 4 ja 5 tähdessä

Morningstarin tutkimus valottaa, millä yhtiöillä ja missä maissa rahastoilla on korkeimmat Morningstar ratingit eli "tähdet".

Facebook Twitter LinkedIn

Suomeen rekisteröityjen sijoitusrahastojen keskimääräinen Morningstar-tähtiluku oli 3,3 maaliskuun lopussa, kun keskiarvo Euroopassa on määritelmällisesti kolme. Suomen keskiarvo on Euroopan kolmanneksi korkein Hollannin ja Tanskan jälkeen.

Kun keskiarvot painotetaan rahastojen pääomilla, Suomen tulos nousee vieläkin korkeammaksi, 3,8:aan. Edellä on vain Hollanti.

Morningstar rating eli "tähdet" voi korkeimmillaan olla viisi - sen saa kussakin luokassa parhaat kymmenen prosenttia rahastoista. Alin tähtilukema on yksi, jonka senkin saa kussakin luokassa kymmenen prosenttia.

Suomen keskiarvoa nostavat erityisesti korko- ja yhdistelmärahastot, joissa keskiarvot nousevat hieman päälle neljään. Apuna ovat Euroopan mittakaavassa alhaisemmat kulut näissä omaisuusluokissa.

Myös toisella tavalla suomalaiset rahastot erottuvat massasta: Suomessa peräti 66 prosentilla rahastoista on neljä tai viisi tähteä. Korkeampi luku on ainoastaan Hollannissa, 74 prosenttia.

Morningstarin raportti "Morningstar European Rating Analysis on Investment Funds" vuoden 2016 ensimmäiseltä neljännekseltä sisältää viisi taulukkoa, mukaan lukien etf-rahastojen reittaukset yhtiöittäin. Raportin voi ladata tästä linkistä.

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings