Aktiiviosuus: helposti hahmotettava käsite

Mikä on aktiiviosuus? Miten se eroaa tracking errorista? Miten eri mittareita käytetään rahastoa valittaessa?

Facebook Twitter LinkedIn

Aktiivisten sijoitusrahastojen olemassaolo voi perustua vain siihen, että ne pystyvät ylittämään vertailuindeksinsä tuoton kulujen jälkeen. Jotta aktiivisesti hallinnoitu rahasto voi tuottaa vertailuindeksiä paremmin, sen salkun koostumuksen on poikettava indeksin painoista.

Tämä maalaisjärjelläkin selvä asia on perustana aktiiviosuuden (active share) käsitteelle. Martijn Cremersin ja Antti Petäjistön vuonna 2006 kehittämä käsite on kasvattanut suosiotaan sijoitusmaailmassa, sillä se tarjoaa selkeän ja intuitiivisen tavan mitata, kuinka aktiivisesti rahastoa hallinnoidaan. 

Sijoittajien lisäksi myös kansalliset ja eurooppalaiset viranomaiset ovat alkaneet käyttää tätä mittaria pyrkiessään paljastamaan rahastoja, jotka ovat nimellisesti aktiivisia ja veloittavat aktiivisen hallinnoinnin suuruisia palkkioita, vaikka sijoitussalkun sisältö vastaa melko tarkasti vertailuindeksiä. Ei ole liioiteltua sanoa, että aktiiviosuuden käsite on ravistellut sijoitusalaa.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Lukeaksesi artikkelin liity Morningstarin perustason jäseneksi.

Rekisteröidy ilmaiseksi
Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys