Käyttäjien rekisteröitymisessä esiintyy tällä hetkellä tilapäisiä ongelmia. Arvostamme kärsivällisyyttänne sillä välin kun tutkimme asiaa.

Evli haluaa pörssin päälistalle

Mikäli listautuminen toteutuu, vähenee yksityisesti pörssin ulkopuolella omistettujen varainhoitotalojen lista taas.

Facebook Twitter LinkedIn

Evli aikoo Helsingin pörssin päälistalle. Yhtiö kertoi asiasta tiedotteella maanantaiaamuna. Evli kertoi listautumisaikeistaan jo aiemmin syksyllä 30-vuotisjuhliensa yhteydessä.

Mikäli listautuminen toteutuu, ei suurimpien ja keskisuurten varainhoitajien joukkoon jää enää juuri pörssin ulkopuolisia yksityisesti omistettuja taloja. Joko firmat ovat pörssissä tai sitten ne toimivat ei-yksityisellä pohjalla kuten osuustoiminnallisesti tai keskinäisesti.

Suomen markkinoiden suurimmista pankkivarainhoitajat Nordea ja Danske ovat luonnollisesti pörssissä. OP taas toimii osuustoiminnallisella pohjalla. Mandatum Life on osa Sampoa.

Suomalaisittain kakkoskastissa kilpailevista varainhoitajista SEB on ruotsalaisena suurpankkina pörssiyritys ja Aktian varainhoito osa suomalaista pörssikonsernia. FIM/S-Pankki taas on 51-prosenttisesti osuustoiminnallisen S-ryhmän omistama varainhoitaja, joka on hallinnollisesti vastuussa myös LähiTapiolan rahastoista. LähiTapiolan toiminta puolestaan perustuu keskinäisyyteen.

Tässä kokoluokassa suuremmasta päästä on Evli, joka kertoo hallinnoivansa 8,5 miljardia euroja asiakasvaroja, kun esimerkiksi Aktialla asiakasvaroja oli hoidossaan kesäkuun lopussa 7,2 miljardia euroa.

Evlin nettopalkiotuotot 2014 olivat 53,1 miljoonaa Finanssivalvonnan tilastojen mukaan. Yksityisomisteinen Alexandria on vajaan 20 miljoonan euron palkkiotuotoilla (2014) kokoluokkaa pienempi Evliin verrattuna.

Muista varainhoitajista pörssissä First North -listalla ovat jo United Bankers, Taaleritehdas ja päälistalla eQ. Viimeisimpänä pörssiyhtiöksi on muuttumassa First North -listalle pyrkivä Elite. Sen anti on meneillään ja kestää 20.11 asti.

Rahastopääomien rankinglistalla täytyy mennä sijalle yhdeksän, Seligson & Co:hon, löytääkseen ryhmän, joka Evlin listautumisenkin jälkeen toimisi pörssin ulkopuolella yksityisten enemmistöomistajien johdolla. Pienemmässä päässä tällaisia löytyy luonnollisesti edelleen kuten Fondita ja Fourton, joista Fonditasta omistaa viidenneksen ruotsalainen pörssiyhtiö Bure.

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings