Tervetuloa uusille morningstar.fi-sivuille! Tutustu tarkemmin muutoksiin ja sivuston uusiin työkaluihin, jotka auttavat sijoittamaan paremmin.

Vahvat yhtiöt parhaita sijoituksia

Tutkimuksemme Yhdysvaltain markkinoilta todistaa, että vahvan kilpailuedun omaavat yhtiöt tuottavat parhaiten, kun arvostukseen kiinnitetään valikoinnissa huomiota.

Yhtiö, jolla on vahva kilpailuasema ja jonka osakkeita saa mielekkäällä arvostuksella. Siinä on osakesijoittamisen yksi kestävä voittajayhdistelmä, todistaa Morningstarin tuore tutkimus.

Morningstarin osaketutkimuksessa keskitytään paljon yhtiöiden kilpailuedun kartoittamiseen. Jaamme yhtiöt kolmeen joukkoon:

-ne joilla on erittäin vahva ja kestävä kilpailuetu tai "moat", eli vallihauta linnoituksensa ympärillä (wide moat)
-ne, joiden kilpailuetu on vahva muttei yhtä pitkäkestoinen (narrow moat)
-ne joilla ei ole kilpailuetua (no moat)

Morningstarin Wide Moat Focus -indeksiin valitaan seuraamistanne yhtiöistä ne 20, joilla on vahva kilpailuetu mutta halvin arvostus. Yhtiöitä vaihdetaan säännöllisesti.

Tämä indeksi on voittanut Yhdysvaltain S&P 500 -indeksin niin kolmen, viiden kuin kymmenen vuoden ajalla. Se on lyönyt myös valtaosan suur- ja keskisuuriin yhtiöihin sijoittavista rahastoista.

Attribuutioanalyysi kertoo, että yli 90 prosenttia indeksin ylituotosta juontuu osakevalinnasta. Tyyli- ja sektoripainotukset selittävät alle 10 prosenttia.

  3v p.a.% 5v p.a.% 10v p.a.% Alusta p.a.% (1.10.2002-)
Morningstar Wide Moat Focus 20,1 16,7  11,9 15,4
S&P 500 19,9 16,8 8,2 10,1
Ero +0,2 -0,1 +3,7 +5,3

 

 

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko