Handelsbankenin menestynyt rahasto jättää Suomen

Rahastoyhtiön mukaan Suomen lainsäädäntö tekee rahastojen kansainvälisestä myynnistä turhan vaikeaa.

Facebook Twitter LinkedIn

Handelsbanken siirtää menestyneen ja pääomia hyvin keränneen rahastonsa Eurooppa Selectiven Suomesta Luxemburgiin. Syynä on Suomen hallintarekisterilaki, joka edellyttää tietoja hallintarekisterissä olevista ulkomaisista omistajista.

Suomen lain vaatimukset tulevat Handelsbankenin mukaan usein esteeksi, kun rahastoa pyritään saamaan kansainväliseen levitykseen. Rahastovälittäjät eivät  rahastoyhtiön toimitusjohtajan Mari Berglundin mukaan mielellään ota myytäväkseen suomalaista rahastoa tietojen välittämisen taakan vuoksi. Vastaavaa velvollisuutta ei monessa muussa maassa ole.

”Me olemme tästä nyt kaksi ja puoli vuotta taistelleet, mutta näyttää siltä, että taistelemme tuulimyllyjä vastaan. Valitettavasti tämä ei tule jäämään ainoaksi rahaston siirroksi pois Suomesta”, Berglund sanoo.

Suomesta lähtee yli puoli miljardia rahastopääomaa
Eurooppa Selectivessä on noin 550 miljoonaa euroa ja sen Luxemburgissa sijaitsevassa sisarrahastossa 45 miljoonaa. Rahastoilla oli syyskuun lopussa 2013 viisi Morningstarin tähteä.

Handelsbanken toimittaa jatkossakin suomalaisten osuudenomistajien tiedot verottajalle, vaikka rahasto onkin rekisteröity Luxemburgiin. Hallinnointipalkkio pysyy samana (1,85 %) mutta kokonaiskulut nousevat yksityissijoittajille 0,05 prosentilla Luxemburgin rahastoveron vuoksi.

Samassa yhteydessä Handelsbanken fuusioi Eurooppa Aggressiivinen -rahaston Selective-rahastoon. Syynä on riittämätön kysyntä. Rahasto on pyöreästi sadan miljoonan euron kokoinen.

Fuusio myös indeksirahastoissa
Handelsbanken on myös kertonut yhdistävänsä Suomen ja Ruotsin Eurooppa-indeksirahastot samaan rahastoon. Suomalaisille se on hyvä uutinen sillä heidän maksamansa palkkio putoaa 0,4:ään prosenttiin aiemmasta 0,67 prosentin hallinnointipalkkiosta.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings