Applen kurssilasku ei syy huoleen

Kilpailijat eivät ole onnistuneet vakavasti horjuttamaan yhtiön asemaa, sanoo Morningstarin analyytikko.

Brian Colello, CPA 11.12.2012
Facebook Twitter LinkedIn

Applen (AAPL) kurssi on pudonnut voimakkaasti vuoden 2012 lopulla. Huippukurssi oli 705,07 dollaria 21. syyskuuta, ja siitä osake ehti luisua peräsi 200 dollaria alaspäin marraskuun puoliväliin mennessä. Joulukuun 11. päivän päätöskurssi oli hieman korkeampi, 529,82 dollaria. Pidämme kuitenkin edelleen kiinni näkemyksestämme, jonka mukaan yhtiö on todellisuudessa selvästi nykyhintaansa arvokkaampi.

Moni tekijä on ollut vaikuttamassa kurssipudotukseen.

Ensiksikin sijoittajat ovat kotiuttaneet voittojaan. Eikä ihme: 705 dollarin huippukurssi merkitsi 74 prosentin nousua yhdeksässä kuukaudessa. Voittojen lunastusta saattoi kiihdyttää Yhdysvalloissa herännyt epävarmuus budjetin hoidosta ja mahdollisista sijoittajien veronkorotuksista, kun presidentti ja edustajainhuoneen enemmistö valittiin eri puolueista.

Sittemmin teknistä analyysiä tekevät sijoittajat näyttävät tulleen ostolaidalle: osake kohosi pohjaltaan 505 dollarista puolessatoista päivässä 566 dollariin.

Kielteisiä uutisia
Appleen on kohdistunut myös useita kielteisiä uutisia viime viikkoina. Yksi niistä oli taiwanilainen lehtitieto, jonka mukaan Apple olisi ohjeistanut toimittajiaan tuotantotarpeiden laskevan ensi vuosineljänneksellä 20 prosenttia. Emme kuitenkaan pane kovin suurta painoa tälle tiedolle.

Lisäksi kielteinen vaikutus kurssiin on voinut olla Nokian (NOK1V) sopimus China Mobilen (00941) kanssa toimittaa Lumia 920T-puhelimia yhtiön asiakkaille. Emme usko sopimuksen edelleenkään estävän iPhone-puhelinten myyntiä China Mobilen myymälöissä jonain päivänä. Se olisi tärkeä askel ja yksi peruste omille myyntilaskelmillemme, onhan kiinalaisyhtiöllä yli 700 miljoonaa asiakasta.

Kolmas negatiiviseksi tulkittu tieto tuli joulukuussa, kun amerikkalaisen AT&T:n mobiilipuolen johtaja Ralph de la Vega vihjasi yhtiön odottavan noin 26 miljoonan älypuhelimen myyntiä vuonna 2012. Se merkitsisi saman suuruista myyntiä tämän vuoden päätösneljänneksellä kuin viime vuonna. iPhonet muodostavat merkittävän osan AT&T:n myynnistä, joten tiedon on tulkittu kertovan iPhone 5:n jäävän samoihin lukuihin kuin edeltäjänsä 4S.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että iPhone 4S tuli myyntiin syyskuun lopussa 2011 ja sen ensimmäiset myyntipäivät osuivat kolmannelle neljännekselle. iPhone 5 sen sijaan saapui kauppoihin 14. lokakuuta.

Lopuksi meistä ei näytä siltä, että Applen kilpailijat Nokia, Google (Nexus) tai Samsung (Galaxy III) olisivat saaneet lohkottua pahaa koloa Applen iPhone 5:n myyntiin.

Näillä perusteilla pidämme ennallaan arviomme Applen käyvästä arvosta.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Artikkelissa mainitut sijoitukset

Sijoituskohteen nimiHintaMuutos (%)Morningstar rating
Alphabet Inc Class A156,01 USD0,35
Apple Inc167,04 USD-0,57
AT&T Inc16,33 USD1,30
Nokia Oyj3,23 EUR2,22

Tietoja kirjoittajasta

Brian Colello, CPA  on Morningstarin seniorianalyytikko osaketiimissä.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja