Hyvin menee, mutta menköön!

Facebook Twitter LinkedIn
Oli nousukausi tai lama, yksi asia on varma: sijoittaja kantaa riskin ja rahastoyhtiön laariin sataa rahaa. Ja viime vuosina rahaa on tosiaan ropissut.

Sijoitusrahastobisnes on Suomen nopeimmin kasvavinta ja myös kannattavinta liiketoimintaa. Sijoitusrahastojen hallinnoimat pääomat olivat viime vuoden lopussa 61,3 miljardia euroa, joka on 37,1 prosenttia edellisvuotta enemmän. Kasvuvauhti oli koko Euroopan toiseksi nopeinta.

Pääomien 16,6 miljardin kasvusta 12 miljardia tuli nettomerkinnöistä. Sekin on 63 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Loput noin viisi miljardia pääomien kasvusta tuli arvonnoususta.

Tuo

tot sijoittajilta

Instituutiot sekä Matti ja Maija Meikäläiset ostavat sijoitusrahasto-osuuksia tuoton toivossa. Luotamme siihen, että ammattilainen tietää meitä paremmin, mihin varoja kannattaa sijoittaa. Usein näin onkin, mutta lysti ei ole ilmaista. Instituutioilla on tosin omat hintansa.

Rahastoyhtiöt keräävät liikevaihtonsa merkintä-, lunastus- kuin hallinnointipalkkioilla. Sen päälle sijoittajan tuottoja syö myös kaupankäyntikulut. Niistä yhtiöt eivät mielellään kerro mitään.

Jos rahastoyhtiö on oikein hövelillä tuulella, sijoittaja voi saada merkintäpalkkion anteeksi. Piensijoittaja on tyytyväinen, mutta unohtaa, että alennusta kannattaisi kinuta mieluummin hallinnointipalkkiosta.

Pääosa, yli 90 prosenttia rahastoyhtiöiden tuotoista tuleekin hallinnointipalkkioista. Ne ovat kasvaneet 32 prosenttia edellisvuodesta.

Mitä paremmin taloudessa menee, sitä enemmän rahastojen pääomat kasvavat - ja sitä enemmän rahastoyhtiöt keräävät palkkioita.

Huikeat prosentit

Rahastojen hallinnointi on todella kannattavaa. Sijoitetulle pääomalle kertyi viime vuonna keskimäärin 69 ja omalle pääomalle 49 prosenttia tuottoa.

Korkein sijoitetun pääoman tuottoprosentti oli Altos Rahastoyhtiöllä, 96,3 prosenttia. Kakkoseksi kiri Nordea Rahastoyhtiö Suomi 94,2 prosentilla. Kolmatta sijaa pitää Avenir Rahastoyhtiö 90,8 prosentilla.

Nordealla on liikevaihdolla mitattuna Suomen suurin rahastoyhtiö 150 miljoonalla eurolla. Liikevaihto kasvoi 34 prosenttia.

Kakkossijaa pitää Sampo Rahastoyhtiö 108 miljoonalla, kasvua 39 prosenttia. Kolmantena on OP-Rahastoyhtiö 86 miljoonalla eurolla. Kasvua 55 prosenttia edellisvuodesta.

Islantilaisten ostama FIM oli viime vuonna liikevaihdoltaan neljänneksi suurin rahastoyhtiö. Sen liikevaihto oli 49 miljoonaa euroa, kasvua kärkikolmikkoa enemmän: 58,8 prosenttia. FIM Varainhoidon omavaraisuusaste oli viime vuonna 79,1 prosenttia.

eQ Rahastoyhtiön liikevaihto puolestaan laski viisi prosenttia edellisvuodesta ja oli 5 miljoonaa euroa.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja