Fler hedgefonder i Europa

Fondförvaltarna i Europa räknar med att starta ännu fler hedgefonder det närmaste året, visar Morningstars undersökning.

Jonas Lindmark 30.06.2005
Facebook Twitter LinkedIn
Morningstars redaktioner i Europa skickar varje månad ut en gemensam enkät till cheferna hos några av de största fondförvaltarna i elva olika länder. Den senaste omgången av "European Fund Trends" gjordes fram till den 20 juni och 39 fondföretag har svarat. I genomsnitt förvaltar de motsvarande 500 miljarder kronor och har 102 olika fonder var.

Fler hedgefonder

Månadens tema är hedgefonder och frågorna är en upprepning av de som ställdes i juni förra året. Resultatet är främst att branschen tror på en fortsatt ökning av antalet hedgefonder och intresset för att investera i dessa. Hela 64 procen

t av fondföretagen svarar att de planerar att starta nya hedgefonder det kommande året. När det gäller fond-i-fond som investerar i hedgefonder är andelen ännu större, 71 procent.

Intressant är också att de som svarat i genomsnitt anser att en långsiktig investerare bör placera 9 procent av kapitalet i hedgefonder. Det kan jämföras med att hedgefonder i dag bara innehåller ungefär 2 procent av det totala marknadsvärdet på aktier i världen (1 trillion dollar i hedgefonder, jämfört med ungefär 50 trillioner dollar i totalt börsvärde). Slutsatsen är att hedgefondernas andel kan komma att öka kraftigt.

Undersökningen innehåller som vanligt även frågor om vad fondbolagen satsar på framöver och vilka regioner och branscher de tror kommer att ge högst avkastning det närmaste året. Västeuropa fortsätter att vara den klart populäraste aktiemarknaden, med 46 procent. Japan var näst mest populär bland regionerna förra månaden, men har tappat till tredje plats. Bland branscherna fortsätter läkemedel att vara etta, med en tredjedel av svaren bland tolv olika branscher.

Hela undersökningen finns som vanligt som pdf-fil och dessutom finns tidigare undersökningar samlade i ett arkiv (länkar ovan till höger).

Frågar alla

Notera att svaren om framtiden inte är pålitliga prognoser. Dels är det svårt att spå framtiden, dels kan det finnas en tendens att fondcheferna passar på att (anonymt) prata upp aktier som de äger mycket av (som de kanske är på väg att sälja). Fast huvudproblemet med alla sådana här undersökningar är att man frågar alla, både vinnare och förlorare. Därmed ger undersökningen främst en bra bild av vad "marknaden" tror om framtiden.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  on ollut vuodesta 2000 Morningstarin päätoimittaja ja pääanalyytikko Ruotsissa. Sitä ennen hän kirjoitti yhdeksän vuotta rahastoista Affärsvärldeniin.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja