Brasilien bland årets vinnare

Återhämtningen på världens börser är särskilt tydlig i Latinamerika, som nästan återhämtat förra årets ras. Framtiden hänger på tillväxten i USA.

Jonas Lindmark 05.09.2003
Facebook Twitter LinkedIn
Latinamerikafonderna finns med bland årets vinnare, med en uppgång på i snitt 30 procent. Som vanligt är det ganska små skillnader mellan fonderna (från cirka +25% till +35%), de flesta är investerade ungefär som index.

Men mellan länderna är det stor skillnad. De två viktigaste aktiemarknaderna, Mexiko och Brasilien har utvecklats mer olika än skillnaden mellan den bästa och den sämsta Latinamerikafonden. MSCI Mexico har bara stigit 19 procent till och med 3 september, medan MSCI Brasilien har stigit 52 procent (båda i dollar).

Ökad tilltro till Lula

Förklaringen är främst att pessimis

men om Brasiliens framtid var stor i samband med presidentvalet i höstas. Men den nye presidenten Lula da Silva har i år har behållit en strikt ekonomisk politik, så i takt med ökad tilltro till honom på de finansiella marknaderna, så har valutan stärkts och räntorna sänkts. Därmed har chanserna för Brasilien att kunna betala igen sin utlandsskuld kraftigt förbättrats. Aktiebörsen i Sao Paolo har återhämtat hela förra årets nedgång, räknat i dollar. Bland världens länder så är det enligt MSCI bara Venezuela (+76%) och Sri Lanka (+65%) som har utvecklats klart bättre hittills i år.

Ekonomin i Mexiko är betydligt mer stabil tack vare dels oljeinkomster, dels närheten till USA. Därför klarade sig de mexikanska aktiekurserna betydligt bättre förra året, under det globala börsraset, men i år har heller inte funnits lika starka argument för omvärdering som i Brasilien. Även börsen i Mexico City är dock tillbaka på samma nivå som i början av förra året, räknat i dollar.

Framtiden

Framtiden hänger till stor del på konjunkturutvecklingen i USA, eftersom hela kontinentens ekonomi mer eller mindre är beroende av efterfrågan i norr. Om tillväxten i den amerikanska ekonomin blir stark under hösten och aktiekurserna fortsätter att stiga i New York, så talar de historiska mönstren för att utvecklingen kommer att bli bättre längre söderut. Men samtidigt är risken för nedgång större i Latinamerika.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  on ollut vuodesta 2000 Morningstarin päätoimittaja ja pääanalyytikko Ruotsissa. Sitä ennen hän kirjoitti yhdeksän vuotta rahastoista Affärsvärldeniin.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja