Biosektorilla orastaa jälleen optimismi

'Uusia mullistavia tuotteita on tulossa markkinoille'

Merja Myllylahti, 23.05.2003
Facebook Twitter LinkedIn
Bioteknologian yhtiöiden osakekurssit ovat laskeneet tasaisen vahvasti kaksi viime vuotta. Tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä toimialalla nähtiin kuitenkin elpymisen merkkejä. Bioteknologian yhtiöiden osakekurssit ovat nousseet vuoden alusta 25 prosenttia.

ING (L) Invest Biotechology -rahaston salkunhoitajan Laurent Frisquen mukaan näkymät bioteknologiassa ovat tällä hetkellä hyvät.

– Yhtiöiltä on tulossa kuusi uutta edistyksellistä lääkettä markkinoille. Lisäksi yhtiöt lupaavat parin vuoden aikana 25 prosentin kasvua, kun lääkejätit lupailevat vain noin kymmenen prosentin kasvua.

Rahaston sijoituksista lähes 49

prosenttia on ohjattu amerikkalaiseen Amgeniin, jonka johtavia tuotteita ovat anemian hoitoon kehitetty Epogen ja reumalääke Enbrel. Frisque selittää, että yhtiön ylipaino salkussa johtuu siitä, että ING haluaa rahaston sijoitusten heijastavan hyvin sektoria. Amgenin markkina on kymmenkertainen muihin alan bioteknologian yhtiöihin nähden.

Ei ikuinen lupaus

Bioteknologian yhtiöiden osakekurssit romahtivat New Yorkin Nasdaqissa viime vuonna 45 prosenttia. Frisquen mukaan kurssilaskua siivitti erityisesti USA:n elintarvike- ja lääkintäviranomaisen FDA:n hidastelu uusien tuotteiden hyväksymisessä.

– Jos katsotaan viiden viime vuoden kehitystä, bioteknologian yhtiöiden osakkeet ovat nousseet 75 prosenttia, kun taas S&P-indeksi on laskenut 15 prosenttia. Väitänkin, että biosektorin kurssikehitys on ollut vahvaa.

Salkunhoitaja ei usko, että bioteknologia jää ikuiseksi lupaukseksi. Hänen mukaansa alan yhtiöiltä on tulossa markkinoille uusia mullistavia tuotteita esimerkiksi astman ja geneettisten sairauksien hoitoon.

– Alan innovaatiokyky on huikea. Pitää muistaa, että näiden yhtiöiden tuotekehitys vie yleensä 8–10 vuotta. Sijoittajien on otettava sektoriin pidemmän aikavälin näkemys.

– Henkilökohtaisesti uskon, että tulemme näkemään entistä enemmän yhteistyötä lääkeyhtiöiden ja bioteknologian yhtiöiden kesken, missä on järkeä. Bioteknologian yhtiöt osaavat tuotekehityksen ja lääkejätit markkinoinnin. Ne täydentävät hyvin toisiaa

Ei patenttihuolia

Suomalaisen Aurator BioMedin salkussa on 25 eri osaketta, joista 15 on puhtaasti bioteknologian yhtiöitä. Pääosa sijoituksista on amerikkalaisissa yhtiöissä.

Rahasto sijoittaa lähinnä sellaisiin voitollisiin bioteknologian yhtiöihin, jotka kehittävät tuotteita yleisten kansantautien hoitoon, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä syöpään. Rahastolla on suurin sijoitus 6,5 prosenttia Gilead Sciencessä, jonka hiv-lääke Viread on jo markkinoilla.

– Olemme vähentäneet eurooppalaisten lääkeyritysten painoa, sillä vahvan euron vuoksi niiden vienti on kärsinyt. Keväällä nähdään yleensä myös nostetta bioteknologian sektorilla, kun uusien tuotteiden odotetaan saavan hyväksynnät, tiivistää Aurator BioMedin salkunhoitaja Mikko Paalijärvi.

– Lääkkeiden kysyntä kasvaa vuositasolla 8–9 prosenttia, joten vääjäämättä tämä markkina kasvaa. Bioteknologian yhtiöllä osalta ei ole huolia patenttien umpeutumisesta. Uskon, että tämä on hyvä aika sijoittaa sektorille.

– Bioteknologiaan sijoittavan kannattaa olla selektiivinen. Pienissä, aloittelevissa bioteknologian yhtiöissä on huomattavasti suurempi riski kuin niissä yhtiöissä, joilla on jo tuote ja jotka tekevät voittoa.

Salkuissa pääosin samaa tavaraa

Suomessa markkinoitavat bioteknologian rahastot ovat vuoden alusta keskimäärin 2 prosenttia miinuksella. Parhaiten vastaavalla ajanjaksolla on tuottanut ING Invest Biotechnology, vajaat 10 prosenttia. Kahdentoista kuukauden vertailujaksolla kaikki bioteknologiarahastot ovat pakkasella. Aurator BioMedin vajaan seitsemän prosentin arvonlasku jää ryhmän pienimmäksi 12 kk:n aikana.

Biotekno-rahastojen salkkujen sisällöissä ei ole huimia eroja. Valtaosa rahastoista on sijoittanut noin 90 prosenttia varoistaan amerikkalaisiin bioteknolgian yrityksiin. Sijoitukset on tehty pääosin listattuihin ja voittoa tuottaviin yrityksiin.

Valtaosalla rahastoista on sijoituksia Amgenin, Genentechin, Gilead Sciencesin, Genzymen ja Medimmunen osakkeissa. Oleellista on kuitenkin se, että vertailuryhmän rahastojen osakekohtaiset painotukset vaihtelevat suuresti. Kun ING:n salkussa on lähes 50 prosenttia Amgenia, niin Aurator BioMedin salkussa yhtiön osuus on noin neljä prosenttia.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja