Skagen Kon-Tiki säilyttää Gold-arvosanansa

Rahaston tiimi on reagoinut viimeaikaisiin vaikeuksiin, mutta pitkän ajan menestyksen taustalla oleva lähestymistapa on ennallaan.

Facebook Twitter LinkedIn

Norjalaisen Skagenin Kon-Tiki-rahasto säilyttää arvosanansa Gold. Se kuuluu näin edelleen harvalukuiseen joukkoon rahastoja, joilla on Morningstarin analyytikkotiimin korkein arvosana. Se kertoo analyytikkojemme vahvasta luottamuksesta rahaston kykyyn synnyttää lisäarvoa sijoittajille riskikorjatusti pitkällä tähtäimellä.

Rahaston seurannasta Morningstarilla vastaava Matias Möttölä on julkaissut rahastosta päivitetyn analyysin marraskuun alussa.

Skagenin omistajatilanne selkiytyi syyskuussa, kun yhtiön kolme perustajaa ilmoittivat, että he eivät aio myydä Skagenia ulkopuolisille. Kaksi omistajista on siirtänyt Skagenin osakkeensa sijoitusyhtiöille, mutta Kon-Tikin pääsalkunhoitaja Kristoffer Stensrud jatkaa suorana omistajana.

Salkunhoitotiimissä ei ole tapahtunut muutoksia sitten edellisen päivityksemme.

Rahasto on kärsinyt merkittävästä pääomapaosta. Nähdäksemme salkunhoitajat ovat kyenneet hallitsemaan tilanteen hyvin, ja pienempi koko voi lopulta olla sijoittajille eduksi, sillä Skagenin menestys rakentui nimenomaan pienten ja keskisuurten yhtiöiden valinnalla. Salkunhoitajat ovat karsineet salkun pienimpiä omistuksia rahaston koon pienentyessä.

Kehittyvillä markkinoilla on jyllännyt viime vuodet suurten kasvuyhtiöiden joukko. Skagen onkin joutunut paineeseen niin pienyhtiö- kuin arvopainotteisuutensakin vuoksi. Rahasto jäi 2014 vertailuindeksilleen peräti 8,6 prosenttiyksikköä ja oli 2015 lokakuun lopussa 2,5 prosenttiyksikköä perässä. Kuitenkin pitkän ajan tuotot ovat edelleen erinomaiset.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja