Handelsbanken nousi Morningstarin suosikkilistalle

Yhtiön kilpailuasema on erittäin vahva. Morningstarin analyytikoiden mielestä se on yksi Euroopan parhaista pankeista.

Matias Möttölä 15.06.2015

Morningstarin analyytikot ovat nostaneet Handelsbankenin suosikkiensa joukkoon. "Equity Best Ideas" listalla on vain 12 finanssialan yritystä maailmanlaajuisesti. Muita pohjoismaisia pankkeja tälle listalle ei ole kelpuutettu.

Handelsbankenin kilpailuasema, moat (Warren Buffettin termi), on analyytikkojemme mielestä leveä. Se tarkoittaa, että Handelsbanken pystyy tuottamaan markkinoita korkeampia marginaaleja uskoaksemme jopa yli 20 vuoden ajan.

Kilpailijoista Nordealla on nähdäksemme kapea kilpailuasema (narrow moat), SEB:llä ei kestävää kilpailuetua lainkaan.

Morningstarin analyytikkojenj näkemys SEB:n osakkeen käyvästä arvosta on 156 kruunua osakkeelta. Markkinahinta oli 15.6 noin 123 kruunua.

Mitä sanovat Handelsbankenin osakkeesta innostuneet?

-Pankin tapa antaa valtaa konttoritasolle tuo joustavuutta, josta on hyötyä asiakashankinnassa. Se on myös ollut hyvän palvelun avain, mikä on kasvattanut asiakkaiden kynnystä vaihtaa muuhun pankkiin.

-Matalat toimintakustannukset ovat tärkeä kilpailuvaltti, kun SHB haalii asiakkaita vähemmän tehokkailta kilpailijoiltaan.

-Handelsbankenin kulttuuri luottojen myöntämisessä on tiukka. Luottotappiot ovat pienet ja kannattavuus kilpailijoita parempi.

Mitä Handelsbankenin osakkeesta vähemmän innostuneet muistuttavat?

-Pankilla on suuri käteispositio, 20 prosenttia varoista ei tuota mitään, mikä heikentää tulosta suhteessa varoihin (Return on Assets).

-Kuten monet skandinaaviset pankit, Handelsbanken nojaa varainhankinnassaan tukkumarkkinoihin ts. varainhankintaan kansainvälisiltä rahoitusmarkkinoilta. Vain 45 prosenttia lainattavista varoista on peräisin talletuksista. Se voi tulla kalliiksi jos uusi finanssikriisi iskee.

-Handelsbankenin kasvun merkittävin hidaste on vaikeudet löytää sopivia konttorinjohtajia; heidän roolinsa kasvussa on tärkeä.

Artikkelissa mainitut sijoitukset
Sijoituskohteen nimiHintaMuutos (%)Morningstar rating
Skandinaviska Enskilda Banken AB A82,90 SEK-0,50
Svenska Handelsbanken A97,88 SEK-0,33
Tietoja kirjoittajasta Matias Möttölä

Matias Möttölä  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko