Millainen maa Suomi on rahastosijoittajalle?

Suomi on ensimmäistä kertaa mukana Morningstarin mittavassa tutkimuksessa rahastosijoittajien asemasta.

Matias Möttölä 09.06.2015

Suomi kuuluu Euroopan parempaan keskikastiin rahastosijoittamismaana. Suomi on ensimmäistä kertaa mukana Morningstarin tutkimuksessa "Global Fund Investor Experience", ja saa arvosanan kokonaisarvosanan B- (skaalalla A-F). Sillä Suomi on samaa tasoa Norjan ja Tanskan kanssa, mutta himpun verran Ruotsia perässä.

Euroopan huippumaita Morningstarin tutkimuksessa ovat Hollanti ja Yhdistyneet Kuningaskunnat, jossa hintataso ja valinnanvara sekä neuvonantajien itsenäisyys on eri tasolla kuin muissa Euroopan maissa. Maailman huippua ovat Etelä-Korea ja Yhdysvallat.

Heikoimmat arvosanat menivät Kiinaan (D+), Japaniin (C-) sekä Euroopassa Italiaan ja Espanjaan (molemmat C-).

Tutkimuksessa analysoidaan maan rahastomarkkinaa ja piensijoittajien saamaa palvelua neljästä näkökulmasta: 1) regulaation ja verotuksen, 2) kulujen, 3) avoimuuden sekä 4) myyntikäytäntöjen ja median kautta.

Suomen arvosana oli regulaation, verotuksen sekä kulujen osalta samaa tasoa monien eurooppalaisten maiden kanssa, B-, mikä oli keskitasoa koko globaalissa otoksessa. Avoimuudessa Suomi sai arvosanan B. Verotuksen tasoltaan Suomi oli kaikkein raskaimmin verottavia, mutta hyvänä nähtiin Suomen käytäntö olla verottamatta rahasto-omistuksia kesken sijoitusajan, mikä vahvistaa korkoa korolle -efektiä.

Heikoin tilanne suomalaisilla sijoittajilla on myyntikäytäntöjen saralla. Rahastomarkkina on tutkimuksen maista yksi keskittyneimmistä. Valtaosa rahastoista myydään ns. suljetun arkkitehtuurin kaupalle eli tarjolla on vain tai lähinnä pankin tai vakuutusyhtiön omia tuotteita. Myyjän ja ostajan edut eivät lainkaan välttämättä yhdy, ja regulaatio asettaa ennemminkin minimistandardit soveltuvalle kaupanteolle kuin neuvojalle velvoitteen aina ja kaikessa ajaa asiakkaan parasta etua vahingonkorvauksen uhalla, ja asettaa asiakkaan etu aina oman ja yhtiönsä edun edelle (ns. fidusiaariperiaate).

Linkki tutkimukseen ja eri maiden lehdistötiedotteisiin tässä.

Maiden arvosanat (amerikkalainen kouluasteikko A=paras F=huonoin):

Etelä-Korea, Yhdysvallat A
Hollanti, Taiwan A-

Iso-Britannia B+
Ruotsi B
Australia, Norja, Suomi, Sveitsi, Tanska B-

Kanada, Intia, Saksa, Thaimaa, Uusi-Seelanti C+
Belgia, Espanja, Etelä-Afrikka, Hongkong, Ranska, Singapore C
Italia, Japani C-

Kiina D+

 

Tietoja kirjoittajasta Matias Möttölä

Matias Möttölä  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko