Morgan Stanley: Reaaliset korkotuotot lähelle nollaa

Investointipankin kymmenen vuoden ennusteet sijoituskohteille alle historiallisten keskiarvojen.

Facebook Twitter LinkedIn

Investointipankki Morgan Stanleyn osaketutkimus on lyönyt pöytään uusimmat kymmenen vuoden ennusteet sijoitustuotoille. Luvut ovat kylmäävää katseltavaa monelta osin. Kaikki tuotot tulevat niin nimellisesti kuin reaalisesti alittamaan historiallisten (1954-2014) keskiarvojensa tason.

Raportissa on laskelmat Britanniasta, Euroopasta ja USA:sta, joista käsittelen tässä Eurooppaa ja Yhdysvaltoja.

Osakkeet
Morgan Stanleyn ennuste on, että Euroopan nimellinen osaketuotto tulee olemaan vuositasolla 6,8 prosenttia 2015-2024. Historiallinen keskiarvo on 10,9 %. Osinkotuottoa tästä olisi kolme prosenttiyksikköä, arvostustasojen lasku taas veisi tuottoja 1,3 prosenttiyksikköä.

Reaalitasolla Euroopasta voisi odottaa viiden prosentin tuottoa 1,8 % inflaatiolla.

Yhdysvaltojen osakkeille ennuste on 5,8 prosenttia, reaalisesti vain 3,9 prosenttia, selvästi alle Euroopan tason. Yhdysvalloissa tulokset eivät pankin mielestä kestä nykytasolla ja toisaalta myös siellä arvostustasojen tie on alaspäin.

Korot
Korkopuolella odotettavissa on todella karuja aikoja. Sen toki tietää lehtiä lukemalla, mutta Morgan Stanleyn luvut pistävät lihaa luiden päälle.

Euroopan hyväluokkaislle investment grade -lainoille Morgan Stanleyn odottaa vaivaista 1,5 prosentin vuosituottoa, mistä jää reaalisesti käytännössä luu käteen (0,3 %). High yieldistä olisi luvassa hieman enemmän, mutta nimellisesti vain 2,3 % vuositasolla (reaalituoton ennuste 1,1 %).

 

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja