Muista verot ennen vuodenvaihdetta

Hallitus on korottamassa pääomatulojen veroprosenttia ensi vuodeksi, joten voittojen kotiuttamista voi harkita jo tänä vuonna.

Facebook Twitter LinkedIn

Alexander Stubbin hallitus ehdottaa budjettiesityksessään korkeiden pääomatulojen veroprosentin nostamista ensi vuodeksi sekä "korkean" määritelmän kaventamista. Mikäli harkitsee voittojen kotiuttamista sijoituksistaan, voi siis olla järkevää harkita sitä ennen vuodenvaihdetta.

Budjettiesityksen mukaan vuonna 2015 pääomatulojen perusprosentti säilyy 30:nä, mutta korotettua prosenttia maksetaan jo 30 000 eurosta ja ylempää verokantaa nostetaan 33 prosenttiin, kun vuonna 2014 tuo prosentti on ollut 32.

Päätöstä sijoituksesta luopumisesta ei kuitenkaan kannata koskaan tehdä vain verotussyistä, vaan miettiä myös salkun kokonaisuutta sekä miten sijoitus voi kehittyä jos sen pitääkin salkussa.

Verotusta miettiessä kannattaa muistaa, että tappioita voi vähentää voitoista rajatun ajan, joka pidennettiin viideksi vuodeksi. Eli vuonna 2010 tulleet tappiot on mahdollista vähentää vielä 2016. Kun taas aiemmat, ennen vuonna 2010 olleet kolmessa vuodessa vanhenevat vähennykset ovat jo haihtuneet, ei tässä vuodenvaihteessa vanhene sijoitusten verotappioita.

Tappiot ensin
Verotuksen kannalta on hyvä sääntö ylipäänsä tehdä tappiolliset kaupat ensin, sillä jos tulee maksaneeksi voitoista veroja, ei myöhemmin tulevia tappioita enää voi niihin hyödyntää.

Mikäli salkussa on siis omistuksia, jotka eivät tunnu enää mielekkäiltä ja nuo sijoitukset ovat tappiolla, myymällä tappiollisia eriä voi pienentää kuluvan vuoden mahdollisia voittoverojaan.

Voittoveroilta välttyy vain jos myyntien yhteenlaskettu hinta alittaa tuhat euroa. Yhtä lailla pienistä, alle tuhannen euron yhteismyynneistä ei saa vähennyksiä seuraavien vuosien tarpeisiin.

Ensin sisään, ensin ulos
Osakkeiden ja rahastojen myyntijärjestys on, että ensimmäisenä samalle arvo-osuustilille ostetut osakkeet samasta yhtiöstä tai rahastosta myydään ensin.

Myyntivoitot ovat aina kokonaan verotettavia (paitsi jos on mahdollisuus käyttää ns. hankintameno-olettamaa). Myös sijoitusrahastojen voitto-osuuden verotetaan täydestä arvostaan. Sen sijaan pörssiosakkeiden osingoista 15 prosenttia saa verotta ja lopuista maksetaan verot.

Luovutustappiot ovat vähennettävissä vain luovutusvoitoista, ei mistä tahansa pääomatuloista

Perintöverotuksen muutokset
Vuoden 2015 alusta perintö- ja lahjaverotusta kiristetään niin, että kaikkien asteikkojen rajaprosentteja kiristetään yhdellä.

Asuntolainan korkovähennys
Yksi ensi vuodelle tulevista muutoksista on, että asuntolainan korkovähennysoikeutta lasketaan viidellä prosenttiyksiköllä. Ensi vuonna näin 65 prosenttia koroista olisi vähennettävissä.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja