Pessimismi kehittyvissä maissa perusteltua

Morningstarin paneelin asiantuntijat varoittelevat uskomasta, että kehittyvissä maissa kaikki jatkuu pian niin kuin ennenkin.

Ali Masarwah 03.04.2014
Facebook Twitter LinkedIn

kuten kirjoitimme tammikuussa artikkelissamme "Kipua ja hävitystä", ns. kehittyvien maiden kurssit ovat jääneet vuodesta 2011 jälkeen kehittyneiden maiden pörsseistä. Olisiko siis jo aika sijoittaa kehittyviin maihin?

Sijoitusmaailman huippunimet varoittelivat Morningstarin paneelissa uskomasta, että kasvumaiden huolet pyyhkiytyvät pois noin vain. Paneeli järjestettiin osana institutionaalisten sijoittajien konferenssiamme Amsterdamissa.

Wöhrmann: Arvostukset syystäkin painuneet
Saksalaisen suurpankin Deutschen varainhoidon sijoitusjohtaja Asoka Wöhrmann muistuttaa, että kehittyvien maiden arvostukset ovat syystäkin alhaisemmat kuin rikkaiden maiden. Epävarmuus vallitsee, ja sitä lisäävät tänä vuonna muun muassa Intian vaalit ja Ukrainan kriisi. Deutschen salkuissa kehittyvät maat ovat selvässä alipainossa. Wöhrmann sanoi johtamiensa salkunhoitajien kartoittavan jatkuvasti mahdollisia kehityskulkuja, jotka voisivat synnyttää positiviisen vireen kehittyvillä markkinoilla. Vielä sellaisia ei ole näkyvissä.

Das: Vain harva maa saa lännen kiinni
Erittäin kylmäkiskoisen analyysin kehittyvistä maista tarjoili Arnab Das, Das Capital -yhtiön perustaja. Hänen mukaansa kehittyvien maiden ylipaino monissa salkuissa perustuu uskomukseen siitä, että köyhät maat ottavat länsimaat kiinni. Das muistutti, että elintasoeron kiriminen umpeen on hyvin harvinaista. Hän laski vain 13 maan nousseen köyhien maiden luokasta kehittyneiden maiden joukkoon ja mainitsi muun muassa Etelä-Korean, Kreikan ja Singaporen. Kaikki ne hyötyivät joistakin erityisistä seikoista kuten vahvasta kaupasta, pienestä koosta tai tulonsiirroista EU:n jäsenenä.

Das ei myöskään näe kehittyvien maiden nykyisten johtavien pystyvän kipeisiin päätöksiin, rakenteellisiin uudistuksiin, jotka voivat viedä johtajalta vallan mutta olla maalle hyväksi. Vain raju kriisi voisi pakottaa muutokseen, kuten 1990-luvulla kävi. Das varoitteli muun muassa Kiinan finanssialan taseissa piilevistä riskeistä.

"BRIC on pelkkä myyntikikka"
Das ei jättänyt kritiikkiään tähän. Hänen mielestään sijoitusteollisuus on tehnyt asiakkailleen karhunpalveluksen keksimällä BRIC:n kaltaisia lyhenteitä ja myymällä niiden avulla sijoituspalveluita. BRIC-mailla (Brasilia, Venäjä, Intia ja Kiina) kun ei hänestä ole muuta yhteistä kuin suuri koko.

Zahn: Euroopassa ylioptimismia kehittyviin maihin
Yhtä lailla pessimistinen oli David Zahn, Franklin Templetonin Euroopan korkosijoitusjohtaja. Zahn uskoi osan kehittyvistä maista putoavat ns. reunavaltioiden luokkaan kuten Argentiinalle on käynyt. Zahn varoitteli eurooppalaisia sijoitusjohtajia: ”Salkuissa on edelleen vahva painotus kehittyvillä markkinoilla. Vaikka niissä oltaisiinkin ’alipainossa’ suhteessa sijoitustalon määrittelemiin neutraalipainoihin, sekin voi olla liikaa.”

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Ali Masarwah

Ali Masarwah  on Morningstarin saksankielisten verkkosivustojen päätoimittaja.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja