Salkunhoitajien nimet julki

Vaikuttaisi oudolta, jos pörssiyhtiö kieltäytyisi paljastamasta toimitusjohtajaansa. Miksi sellainen sopisi rahastoille?

Facebook Twitter LinkedIn

Siinä ei ole sinänsä mitään vikaa, että rahastoa hoitaa laajempi tiimi yhden tai kahden henkilön sijaan. Se voi olla rahaston sijoittajien edun mukaista. Analyytikoidemme suosimista rahastoista esimerkiksi monissa Aberdeenin rahastoissa on suuri tiimi.

Ongelmallista on sen sijaan, jos rahastoyhtiö kieltäytyy kirjaamasta sijoittajien nähtäville, ketkä sijoitustiimin muodostavat. Sellaista näkee valitettavan usein. Tällaisten rahastojen hoitajaksi on kirjattu ”Management Team” (sijoitustiimi). Se antaa vaikutelman avoimuudesta, mutta ei todellisuudessa kerro mitään. Tiimiinhän voi kuulua kuinka monta salkunhoitajaa tahansa. Jäsenet ovat voineet pysyä samoina viimeiset kymmenen vuotta tai vaihtui viime kuukausina. Ulkopuolisen on mahdoton arvioida salkunhoitajien pysyvyyttä, tiimin vakautta tai kokemuksen merkitystä. Sijoittajat eivät siten saa tietoa sijoituksiinsa olennaisesti vaikuttavista seikoista.

Tiimin taakse piiloutuminen ei meistä palvele rahaston nykyisten tai tulevien sijoittajien etua. Meistä salkunhoitajien nimien julkisuus on olennaista. Yhdysvalloissa taistelimme ja olimme edesauttamassa salkunhoitajien nimien julkistamispakkoa, joka on ollut voimassa vuodesta 1993. Vuonna 2004 sääntöjä muutettiin niin, että kaikkien tiimin jäsenten nimet on kerrottava. Lisäksi rahastoyhtiöiden tulee antaa tietoa siitä, kuinka paljon salkunhoitajat ovat sijoittaneet hoitamiinsa rahastoihin, mitä muita rahastoja he hoitavat sekä miten heidän palkkiokannustimensa rakentuvat.

Meistä sijoittajilla kaikkialla on oikeus ja tarve tietää, kuka heidän rahojaan hoitaa. Vain niin he voivat tehdä informoituja päätöksiä. Julkisesti noteerattujen yritysten on kerrottava johtajiensa nimet, ja tuntuu mahdottomalta edes kuvitella että esimerkiksi Nokia kertoisi vain olevansa ”tiimijohtoinen”. Valtaosa kansallisista finanssivalvojista ei kuitenkaan edellytä vastaavaa avoimuutta rahastoyhtiöiltä, kuten kerromme tuoreessa tutkimuksessamme Global Fund Investor Experience. Syyt vaikuttavat merkillisiltä. Arvaan että taustalla on kilpailu rahastovaroista maiden välillä sekä ajatus, jonka mukaan piensijoittajia eivät tällaiset tiedot kiinnosta. Meistä finanssivalvojien pitäisi tiukentaa linjaansa ja edellyttää rahastoilta tietoa salkunhoitajien nimistä sekä heidän kannustimistaan. Jo salkunhoitajien nimet olisivat hyvä alku.

Koska viranomaiset eivät näitä tietoja edellytä, haluamme osaltamme parantaa tilannetta. Olemme keränneet salkunhoitajien nimiä pitkään ja tarjonneet ne sijoittajien saataville verkkosivuillamme sekä muissa tuotteissamme. Osa rahastoyhtiöistä on kertonut meille kuitenkin vain, että rahastoa hoitaa tiimi, eikä ole antanut nimiä ja aloituspäiviä. Olemmekin nyt ryhtyneet keräämään tehostetusti salkunhoitajien nimitietoja sekä aloituspäiviä tällaisilta yhtiöiltä. Mikäli yhtiö ei edelleenkään anna tietoja, kirjaamme salkunhoitajan henkilöllisyydeksi “Ei ilmoitettu”, sillä tämä on todellisuus sijoittajan näkökulmasta. Tarkennamme myös tietojamme siitä, kauanko salkunhoitajat ovat olleet tehtävässään. Jos emme saa salkunhoitajien aloituspäiviä, emme voi määrittää miten pitkään kauimmin rahastossa toiminut salkunhoitaja on ollut tehtävässään emmekä mikä on keskimääräinen toimikauden pituus. Tuomme nämä seikat esille. Haluamme varmistaa, että mikäli sijoittaja pitää salkunhoitajan rahastossa työskentelemien vuosien määrää tärkeänä tietona, hän voi varmistua siitä, että saa käyttöönsä tarkkaa tietoa.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Christopher J. Traulsen, CFA

Christopher J. Traulsen, CFA  on Morningstarin rahastotutkimuksen johtaja Euroopassa ja Aasiassa.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja